sobota, 15. avgust 2009

ZGODOVINA BELGIJE na kratko

ZGODOVINA BELGIJE





Kljub dejstvu, da je Belgija ena izmed evropskih držav s krajšo zgodovino, premore veliko le-te.



1830 - Rojstvo Belgije
Po kratki revoluciji, ki je terjala okrog 1000 življenj je belgijsko ljudstvo vstalo! 25. avgusta prebivalci protestirajo proti kralju Williamu Nizozemske na cestah Bruslja. Štiri dni cestnih bojev in nova vlada sprejme ustavo, ki se smatra za napredno v evropskem prostoru.

1831 - Kralj
Leopold (Saxe-Coburg), stric kraljice Viktorije je imenovan za kralja 21. julija, ki se smatra za belgijski narodni praznik.

1835 - Industializacija
Belgija postane ena izmed prvih evropskih industrijskih narodov z gradnjo železniške linije med Brusljem in Mechelenom. To je prva železniška proga na celinski Evropi.

1865 - Nasledstvo
Leopold II. nasledi prestol svojega očeta Leopolda I. Leta 1885 sam osebno priključi Kongo kot kolonijo in si s tem pridobi veliko bogastvo.

1908 - Kolonializacija
Kralj Leopold II. je prisiljen predati kolonijo Kongo državi Belgiji. Kolonija je približno 80x večja od Belgije in omogoča ogromne vire zemlje.

1909 - Kralj
Po smrti Leopolda II. ga nasledi nečak Albert I.

1914 - Belgija napadena
Ob začetku 1.s.v. Belgijo napade nemška vojska. Pod vodstvom Alberta I. zavzame zgodovinsko stališče. Težki boji se odvijajo v zah. Flandriji okrog mest Ypres (Ieper) in Diksmuide.

1934 - Nasledstvo
Po smrti kralja Alberta I. v plezalski nesreči ga nasledi Leopold III.

1940 - 2. svetovna vojna
10. maja Nemčija drugič napade Belgijo. Po 18 dnevih boja se Leopold III. preda in ostane v Belgiji kot zapornik Nemčije.

1944 - Osvoboditev
Zavezniki osvobodijo Belgijo septembra, vendar samo za 3 kratke mesece, ko Nemčija izvede svoj končni napad. Decembra napadejo Ardennes. Ameriške sile zaustavijo nemško vojsko in pričnejo z borbo, znano kot Boj za Bulge. Charles, brat Leopolda III. je imenovan za vladarja, potem, ko Leopold postane nepriljubljen pri ljudstvu.

1950 - Novi kralj
Leopold III. se odpove prestolu potem, ko 43% Belgijcev glasuje proti njemu na referendumu. Prestol prevzame njegov sin Baudouin.

1957 - Rimska Pogodba
Belgija je ena izmed šestih držav, ki podpiše Rimsko pogodbo in s tem prične 50-letno integracijo Evrope.

1958 - Svetovna razstava
Bruselj gosti Svetovno razstavo in 50 milijonov obiskovalcev. Za to priložnost je zgrajen Atomij (Atomium), ena najslavnejših bruseljskih stavb. Istega leta postane Bruselj sedež EEC (European Economic Community).

1960 - Neodvisnost Konga
Težki nemiri prisilijo umik mnogih Belgijcev domov po razglasitvi neodvisnoti Konga.

1962 - Uradni jezik
Bruselj je razglašen za dvojezično mesto, ostala država pa uradno razdeljena na nizozemsko govoreči sever in francoski jug.

1967 - NATO
Bruslej postane uradni sedež NATO.

1993 - Novi kralj
Kralj Baudouin umre na počitnicah v Španiji. Ker nima otrok ga nasledi brat Albert. Naslednji v vrsti za prestol je njegov najstarejši sin princ Philippe.

2001 - EU
Bruselj postane uradna prestolnica Evropske Unije s Pogodbo iz Nice.

2005 - Obletnica
Belgija praznuje 175 let neodvisnosti.





1 komentar:

  1. Znamko z mucem, sem ti ravnokar ukradla. bravo za predstavitev
    m

    OdgovoriIzbriši

Hvala za vas komentar.